“Kur Nuk Ndihem I Lumtur Lexoj, E Dashur Mary, Letrat E Tua”…

“Kur nuk ndihem i lumtur lexoj, e dashur Mary, letrat e tua”…

Letrat e dashurisë së Kahlil Gibran Gati një shekull pas vdekjes, poeti, filozofi dhe piktori Kahlil Gibran mbetet një zërat më të dashur, më të vërtetë. Megjithatë, Gibran nuk do të ishte ai që njihet sot pa filantropisten, bashkëpunëtoren dhe muzën e tij Mary Elizabeth Haskell. Haskell and Gibran u…

Pse-të E Anton Çehovit

Pse-të e Anton Çehovit

-Pse jemi kaq të rraskapitur? Pse ne, që nisim plot guxim, pasion, besim, dështojmë komplet sa arrijmë mesin e të 30-ave? Pse dikush konsumohet nga egoja; dikush tjetër i fut plumbin vetes, dikush mundohet të mbysë hallet te vodka, bixhozi? Pse nuk përpiqemi të ngrihemi pasi kemi prekur fundin? Pse?…

Miq Dhe Rivalë – Shkrimtarë E Njohur, Miq Me Njëri-tjetrin

Miq dhe rivalë – shkrimtarë e njohur, miq me njëri-tjetrin

Artistët e mëdhenj shpesh punojnë vetëm, por disa arrijnë të krijojnë lidhje të veçantë me bashkëkohësit e tyre. Këto lloj marrëdhëniesh shpesh frymëzojnë punë të mrekullueshme krijuese. Miqësitë e mëposhtme janë krijuar mes njerëzish që kanë lënë gjurmë në letërsi; disa madje kanë ndihmuar karrierën letrare të të tjerëve. 1.…

Libra Që Do T’ju Nxisin Të Lexoni

Libra që do t’ju nxisin të lexoni

Sa herë i premton vetes se do të fillosh të lexosh më shumë, se atë librin që po i bëhet shumë reklamë do ta marrësh patjetër, se atë klasikun që nuk e përfundove dot kurrë kur e kishe lexim të detyrueshëm do të provosh ta lexosh vite më pas? Dhe…

Kuriozitete Mbi Harry Potter

Kuriozitete mbi Harry Potter

J.K. Rowling është magjike. Një ish-kameriere, pa arsimin dhe trajnimin e duhur letrar, me serinë e Harry Potter krijoi një botë ku çdo gjë është e mundur. 1. Seria e Harry Potter është më e shitura e të gjitha kohërave, me mbi 450 milionë kopje të shitura në të gjithë…

E Vjetër Sa Koha – Kur E Bukura Puth Bishën

E vjetër sa koha – kur e bukura puth bishën

Në folklorin e vendeve të të gjithë botës gjejmë histori dashurie mes njerëzve dhe kafshëve. "E bukura dhe bisha" është një nga versionet më të njohura edhe për shkak të ekranizimeve të shpeshta. Pse kjo zgjedhje? Shumë studiues të folklorit shprehen se një gjë e tillë tregon se si njerëzit…