Pse “1984” Konsiderohet Një Kryevepër Botërore

Pse “1984” konsiderohet një kryevepër botërore

Eric Arthur Blair, emri i vërtetë i George Orwell (1903-1950), është i njohur si shkrimtar, eseist dhe gazetar britanik. “1984” është një ndër romanet e tij, e cilësuar si kryevepër botërore. Bota e përshkruar në “1984” është ajo e tre subjekteve territoriale të qeverisura nga regjimet totalitare në kontrast me…

Çarls Dikens – Tre Librat Që Duhen Lexuar

Çarls Dikens – tre librat që duhen lexuar

Çarls Dikens është autori librat e të cilit duhet t'i lexoni që në shkollë të mesme, por që shumica lexojnë vetëm përmbledhje apo shtjellim subjekti. Me kalimin e moshës, vjen momenti që mirë është t'i nxirrni nga raftet ata librat dikur me lexim të detyrueshëm dhe tashmë t'i lexoni pa…

Gabriel Garcia Markez –  Tre Librat Që Duhet Të Lexoni

Gabriel Garcia Markez – tre librat që duhet të lexoni

Në disa pjesë të botës, lexuesit janë shumë familjarë me punën e Markezit, aq sa u duket sikur e njohin mirë autorin. Ata flasin për personazhet në veprat e Markezit sikur t'i kenë miq të vjetër, ndërsa vetë autorit i referohen me shkurtimin Gabo. Por në vende të tjera, edhe…

Libri I Trishtë …

Libri i trishtë …

Anatomia e humbjes me ilustrimet e Quentin Blake Ky jam unë i trishtuar. Duke parë imazhin, me shumë mundësi mendoni se jam i lumtur. Në të vërtetë jam i trishtuar, por bëj sikur nuk jam sepse mendoj se njerëzit nuk do të më duan nëse dukem i trishtuar. Ndonjëherë trishtimi…

Zëra Nga Çernobili

Zëra nga Çernobili

Më 26 prill 1986, në orën 1:23:58, një seri shpërthimesh shkatërruan reaktorin në stacionin bërthamor të Çernobilit. Ishte katastrofa më e madhe teknike në shekullin XX… Për Bjellorusinë e vogël (10 milionë banorë) ishte një fatkeqësi kombëtare. Sot, një në pesë bjellorusë jeton në tokë të kontaminuar. Janë gjithsej 2.1…

“Bashkë Me Erën” Në Gjashtë Fjali

“Bashkë me erën” në gjashtë fjali

”Bashkë me erën" u shkrua në vitin 1936 dhe është romani i vetëm i autores Margaret Mitchell. Libri rezultoi një fenomen i vërtetë, me shitje marramendëse për kohën kur u botua: më shumë se 180 mijë kopje të shitura muajin e parë, 1 milion në gjashtë muaj dhe në krye…