skip to Main Content

“Oshtima e eshtrave” e Samuel Beket botohet 80 vjet pasi ishte refuzuar

1907617_693753260662979_764031861_n

“Njerëzit do të rrëqethen, do ngatërrohen e do bëhen konfuzë”, – kjo ishte përgjigja që nobelisti Samuel Beket mori nga publicisti i tij 80 vjet më parë, kur iu refuzua publikimi i krijimit “Oshtima e eshtrave”.

Një histori e shkruar nga Samuel Beket do të dalë në shitje për herë të parë, 80 vjet pasi botuesi i tij kishte refuzuar ta botonte për shkak se leximi i saj i kishte shkaktuar makthe.
Historia enigmatike, e titulluar “Oshtima e eshtrave”, ishte parashikuar si pjesë përbërëse e një vëllimi me histori të shkurtra, botuar në vitin 1934, por botuesi i tij në atë kohë, Charles Prentice i shtëpisë “Chatto & Windus”, e ktheu mbrapsht sepse shumë e çuditshme dhe e vështirë.

Prentice ia dha lajmin Beket me anë të një letre, ku e sqaronte: “Është një makth i vërtetë, më shkakton të dridhura. Njerëzit që do ta lexojnë do të rrëqethen, tronditen e do të ndihen konfuzë nga leximi i asaj historie”.
Në dhjetor 1933, Beket i shkroi një miku të vet se refuzimi i asaj historie, në të cilën kishte derdhur gjithçka që dinte dhe ndjente, e kishte shkurajuar.
Që atëherë, historia mbeti e fshehur në arkivat amerikane, duke tërhequr vëmendjen vetëm të studentëve të letërsisë. Sot, pas 80 vitesh, publikimi i saj është një ngjarje e rëndësishme e të gjithë fansave të shkrimtarit të njohur të “Duke pritur Godonë”, i cili ndërroi jetë në vitin 1989.
Në parathënien që shoqëron historinë shkruhet se në fakt, në lexim të parë, “Oshtima e eshtrave” është e vështirë dhe e errët. “Por nëse një vepër është e errët dhe e vështirë me shumë mundësi është edhe brilante. Dhe në fakt, “Oshtima e eshtrave” është krijimi më kompleks dhe filozofik i Beket”.

Samuel Beket fitoi çmimin Nobel për Letërsinë në vitin 1969 dhe puna e tij frymëzoi shumë shkrimtarë të tjerë.