skip to Main Content

Ismail Kadare nderohet me çmimin “Jerusalemi” për vitin 2015

kadare
Ismail Kadare ka fituar çmimin “Jerusalemi” për vitin 2015. Çmimi do t’i dorëzohet në hapje të Panairit
Ndërkombëtar të Librit muajin e ardhshëm në Jerusalem. Gazeta “Haaretz”, në një shkrim mbi shkrimtarin tonë, thekson se Kadare i dha shprehje lirisë njerëzore në librat e tij. Librat e përkthyer në hebraisht të autorit janë “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”, “Viti i mbrapshtë”, “Pasardhësi”, “Prilli i thyer”, “Piramida”, “Dasma”.
“Kadare është një tregimtar ironik dhe tepër interesant, që rrëfen shkëlqyeshëm me nënkuptime të tërthorta rreth fajit kolektiv, veçanërisht në mosndëshkimin e këtij faji… Edhe pse në formën e të shkruarit personazhet janë kryesisht lokalë, kuptimi dhe rëndësia janë padyshim universale,” – thuhet në motivacionin e çmimit.
Panairi ndërkombëtar i librit në Jerusalem do të hapet më 8 shkurt dhe do të zgjasë pesë ditë. Panairi i parë u mbajt në Jerusalem në vitin 1963 dhe zhvillohet çdo dy vjet si një ngjarje unike ndërkombëtare që tërheq qindra botues nga shumë vende.