skip to Main Content

Dita e 7-Marsit

7marsi

Më 7 mars 1887 u hap mësonjëtorja e parë shqipe në Korçë. Mësues dhe drejtor i parë i saj ishte Pandeli Sotiri.
Që nga ajo ditë, 7 marsi festohet në Shqipëri si dita e mësuesit për të përkujtuar atë ngjarje të rëndësishme kulturore dhe historike.
Edhe pse në kushte të vështira, kur mësimi i gjuhës shqipe për shkak të kushteve të ndodhura nën sundimin osman ishte rreptësisht i ndaluar, mësonjëtorja e Korçës qëndroi e hapur për gati 15 vjet. Drejtues të saj ishin figura të njohura të Rilindjes shqiptare si: Pandeli Sotiri, Thanas Sina. Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi, Thoma Avrami etj. Kontributi i madh që këta atdhetarë dhe veprimtarë të shquar dhanë për kombin dëshmohet nga dëshira e zjarrtë që ata kishin për të përhapur dijen në popull.