skip to Main Content

LETERSI / “Moby Dick”-Mos harroni këshillat e kapitenit Ahab

Siegmund Ginzberg

Teologji e lartë dhe kronikë e mprehtë, rrezik kredish për shtëpi dhe luftëra kulturore, treg global dhe dëshirë për kompromis. “Moby Dick” gëlon me përjetësi dhe aktualitet

Screen Shot 2015-05-23 at 18.24.10

Një interpretim mjaft i përhapur i Moby Dick është se kapiteni Ahab është vetë Amerika, përjetësisht e lëshuar në sfida të reja, në pushtimin e kufijve të rinj. Por risia është se në Pequod, në mëshirë të zgjedhjeve të kapitenit Ahab nuk është më vetëm ekuipazhi i tij, në Pequod kemi hipur të gjithë. Megjithatë, metaforat financiare që rishfaqen me shumë seri në mënyrë eksplicite, tek “Moby Dick” nuk kanë gjithmonë konotacion negativ…


 

 

Leave a Reply