skip to Main Content

O kapiten, kapiteni im!

anija

WALT WHITMAN
(Poezi e shkruar në nderim të presidentit amerikan, Abraham Linkoln)

O kapiten, kapiteni im! Udhëtimin e mundimshëm e mbaruam,
Anija qëndron përmbi valë, çfarë donim e fituam.

Porti është pranë, kambanat bien, njerëzit të ngazëllyer
Me sy ndjekin kiçin, anijen e zymtë e guximtare.
Por zemër, oh zemër, zemër
Që gjak pikon
Kur kapiteni im, në kuvertë,
Shtrihet i ftohtë, pa jetë.

O kapiten, kapiteni im, ngrihu dhe kambanat dëgjo,
Zgjohu! Për ty flamuri valëvitet,
Për ty trumbetat bien,
Me kurora dhe buqeta në breg njerëz janë mbledhur,
Për ty thërrasin:
O kapiten, i dashur atë!
Me krahun nën krye
Duket si ëndërr që, në atë kuvertë,
Shtrihesh i ftohtë, pa jetë.

Kapiteni im nuk përgjigjet, buzët i janë zbehur krejt,
Prekjen time më s’e ndjen, s’ka puls, s’ka vullnet.

Anija hedh spirancën, i erdhi fundi udhëtimit
Me guxim e fitore.
Gjëmoni ju brigje! Bini kambana!
Përzishëm eci në kuvertë
Ku kapiteni im shtrihet i ftohtë, pa jetë.

Përktheu: Elona Qose