skip to Main Content

“Doktor Fausti” / Tomas Manni bëri një pakt me djallin. Dhe shkruajti kryeveprën e tij

 

Screen Shot 2016-07-13 at 12.06.44

Në shkurt të vitit 1947, Shtëpia Botuese Fischer (ende në Stokholm, ku kishte emigruar nga Gjermania naziste) botoi “Doktor Faustin”, romanin e shumëpritur të Thomas Mannit. Më vonë shkrimtari do të vinte sërish duart mbi rrëfimin e tij sfidues, duke nxjerrë një botim definitiv. Vepra, në fakt, është pjesë e rrëfimeve të mëdha të kohës, me “Recherche”-në e Proust-it, “Uliksin” e Joycet, “Ndërgjegjen e Zenos” të Svevos, romanet e papërfunduar të Kafkë dhe Musilit.

Sigurisht, Manni hyn në Olimpin e modernitetit me të paktën dy romane të tjera, “Buddenbrook” dhe “Mali Maggjik”. “Doktor Fausti është një nga librat më gjermanë që mund të lexohet: fjalët e hapjes në në fermën e magjepsur Büchel, shtëpia e fëmijërisë e protagonistit Adrian Levenkühn, të kujton atmosferën plot fantazma të asaj Gjermanie, ajo e muzikës, e Lieder, ajo e ushtrive “të gjelbërta” të Vandervögel …

Leave a Reply