skip to Main Content

Shkrimtarë dhe veteranë lufte

1. J.D. Salinger – Lufta e Dytë Botërore
Salinger iu bashkua forcave amerikane gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe luftoi në Francë, Belgjikë dhe Gjermani. Jeta e tij personale dhe profesionale u ndikua shumë nga ngjarjet e atyre viteve.

13615190_1162432007128433_7210485880421982264_n

2. C. S. Lewis – Lufta e Parë Botërore
C.S. Lewis i përjetoi në vetë të parë horroret e Luftë së Parë Botërore në llogoret e Francës. Në fillim të vitit 1918, Lewis u plagos rëndë.

 

25th November 1950:  British writer C S Lewis (Clive Staples Lewis, 1898 - 1963), a Fellow and Tutor of Magdalen College, Oxford. Original Publication: Picture Post - 5159 - Eternal Oxford - pub. 1950  (Photo by John Chillingworth/Picture Post/Getty Images)

3. Kurt Vonnegut – Lufta e Dytë Botërore

Një tjetër veteran i luftimeve në Belgjikë, Vonnegut u kap rob dhe u burgos në Dresden, në kohën kur qyteti u shkatërrua nga bombat. Ishte me fat që u mbijetoi shpërthimeve në një tunel që gjermanët e quanin “Thertorja 5”, që do të bëhej më vonë titulli i një prej librave më të njohur të tij.

vonnegut2

4. J.R.R. Tolkien – Lufta e Parë Botërore
Ashtu si kolegu tjetër Lewis, Tolkien luftoi në Francë dhe mori pjesë në një nga betejat më të mëdha të Luftës së Parë Botërore. U sëmur nga ethet në vjeshtën e vitit 1916, ndaj e hoqën nga vija e parë e sulmit. Në fund të luftës, shumë nga miqtë e tij të ngushtë ishin vrarë.

j-r-r-tolkien

5. George Orwell – Lufta civile spanjolle
Orwell udhëtoi në Spanjë në mes të viteve 1930 për t’iu bashkuar republikanëve në luftën kundër regjimit të Frankos. U qëllua në fyt nga një snajper, por arriti të shpëtonte. Sa mbërriti në Spanjë, Orwell deklaroi arsyet për t’iu bashkuar luftës civile: “Kam ardhur për të luftuar fashizmin”.

George-Orwell

6. Roald Dahl – Lufta e Dytë Botërore
Dahl pilotoi për forcat aleate dhe mbijetoi edhe pas një rrëzimi.

download

7. Ernest Hemingway – Lufta e Parë Botërore
Hemingway u ofrua si vullnetar për Kryqin e Kuq; ai ishte shofer ambulance në Itali gjatë Luftës së Parë Botërore. U plagos nga një predhë në vitin 1918. Kjo periudhë influencoi krijimtarinë e tij, sidomos në librin “Lamtumirë armë”.

download (1)

8. Erich Maria Remark – Lufta e Parë Botërore
Libri më i famshëm i Remarkut, “Asgjë e re nga fronti i perëndimit”, është ndikim i drejtpërdrejtë nga koha e shërbimit ushtarak në front gjatë luftës. Ai i ishte në vijën e parë të luftimeve në Belgjikë dhe në Francë, para se të plagosej rëndë.

download (2)