skip to Main Content

Lufta e Salmanit

 

Screen Shot 2015-09-09 at 5.57.03 PM

Intervista e shkrimtarit të famshëm, Salman Rushdie. Marrëdhënia me fenë, që në fëmijëri. Prindërit laikë, gjyshja besimtare, shokët e të gjithë besimeve… Transformimi i shoqërisë moderne në raport me fenë, krimet e Shtetit Islamik, liria e fjalës dhe limitet e saj. Teprimet e Obamës dhe relativizmit etik. Dështimi i pranverave arabe, që në vend të shpresës sollën më shumë tirani. Cfarë do të bënte nëse do të ishte Papa, ose Barak Obama… Marrëdhëniet me femrat e bukura. Dhe dy fjalë për moshën që shkon…

Kur të mposhtet frika, raca njerëzore do të mësojë të bëjë pa hyjnoren. Kjo temë përshkon të gjithë librin e fundit të Salman Rushdies, “2 vjet, 8 muaj e 28 netë”. Një libër kompleks, që zhvillohet përgjatë tre harqeve kohorë (shekulli XII, e tashmja dhe një e ardhme shumë e afërt), me referime të letërsisë klasike (Një mijë e një netë, totali i titullit të librit) si dhe libra të tjerë, edhe më pop, madje në kufijtë e fantazisë. Eshtë pikëpjekja e Sheherezades me “Game of Thrones”…


 

Leave a Reply