skip to Main Content

Sekretet e veprave të famshme të artit: Burri në “Dhomën blu” i Pablo PIkasos

Screen Shot 2016-08-22 at 06.38.50

Picasso e pikturoi “Dhomën blu” në vitin 1901, gjatë periudhës së tij të veçantë, Periudha Blu. Në atë kohë, Picasso ishte tepër i varfër dhe në depresion. Duke përdorur pigmente blu, ai shprehu gjendjen e tij melankolike, por Dhoma Blue gjithmonë ka hipnotizuar historianët, për shkak të blusë së çuditshme të përdorur. Kur është shqyrtuar me teknologjinë me rreze infra të kuqe, është zbuluar një burrë misterioz. Nën pikturë, është një imazhi i një burri të veshur një kravatë. Ne nuk kemi asnjë ide se kush ishte dhe pse Picasso e ka pikturuar atë. Është e mundur që njeriu mund të ketë qenë Ambroise Vollard, një tregtar parizian arti, i cili i siguroi Picassos ekspozitën e tij të parë. Gjithë sa ne dimë është se Pikaso nuk mund të përballonte kanavacat, kështu që ai me shumë gjasa ka qenë duke punuar me foton e njeriut me kravatë, kur mori frymëzimin për të pikturuar Dhomën Blu dhe më pas ka vendosur  të pikturojë mbi portretin e papërfunduar./bota.al

Leave a Reply