skip to Main Content

Përse është mister vdekja e Edgar Allan Poe?

Vdekja e shkrimtarit amerikan Edgar Allan Poe (1809-1849) është një mister. Në shtator të vitit 1849, shkrimtari 40-vjecar i kërkoi një gruaje që të martohej me të: ndihej mirë dhe e kish kokën të mbushur me projekte. Në 3 tetor u gjet në një rrugë në Baltimore: kishte ethe dhe halucinacione, mbante veshur rroba me masë të gabuar. Nuk dinte të thoshte se cfarë i kishte ndodhur, as pse mbante veshur rroba të tjeërkujt. Katër ditë më vonë, vdiq.

Gazetat fajësuan alkoolizmin për vdekjen e tij, por simptomat e regjistruara në spital e përjashtojnë këtë hipotezë. U mendua për një akt sulmi, për meningjit, epilepsi apo sifiliz. Në vitin 1996, një kardiolog i Universitetit të Maryland, Michael Benitez, deklaroi se ndoshta shkrimtari ishte kafshuar nga një kafshë shtëpiake dhe ishte prekur nga tërbimi. Deri tani asnjë hipotezë nuk mbështetet nga prova të sigiurta./bota.al

Leave a Reply