skip to Main Content

Gabriel Garsia Markez / Njihuni me 24 librat e preferuar të “El Gabos”

Në autobiografinë e tij, Marquez thotë se librat e mëposhtëm kanë ndikuar në imagjinatën e tij dhe definitivisht kanë ndikuar në formimin e mendjes së tij kreative. Për një shkrimtar, të qenit i hapur ndaj botës është një gjë tejet e rëndësishme sepse është thelbi i punës së tyre kreative.

Ndoshta kjo është arsyeja se përse shumë shkrimtarë e përpilojnë nga një listë me libra të cilët personalisht i cilësojnë si më me ndikim.Në autobiografinë e tij, Marquez thotë se librat e mëposhtëm kanë ndikuar në imagjinatën e tij dhe definitivisht kanë ndikuar në formimin e mendjes së tij kreative.Pra, këta janë 24 librat e preferuar të Marquezit, të cilët ia ka rekomanduar çdo personi:

– “Metamorfoza” , nga Franz Kafka

– “Mali magjik” , nga Thomas Mann

– “Ulurima dhe klithma”, nga William Faulkner

– “Derisa vdisja”, nga William Faulkner

– “Palmat e egra”, nga William Faulkner

– “Alef dhe tregime të tjera”, nga Jorge Luis Borges

– “Tregimet komplete”, nga Ernest Hemingëay

– “Point Counter Point” , nga Aldous Huxley

– “Edipi mbret” , nga Sofokliu

– “The House of the Seven Gables”, nga Nathaniel Hawthorne

– “Kasollja e xha Tomit”, nga Harriet Beecher Stoëe

– “Mobi Dik”, nga Herman Melville

– “Bij dhe Dashnorë”, nga David Herbert Laërence

– “Një mijë e një net”

– “Njerëz dhe minj”, nga John Steinbeck

– “Vilja e zemërimit”, nga John Steinbeck

– “Tobacco Road”, nga Erskine Caldëell

– “Stories”, nga Katherine Mansfield

– “Manhattan transfero”, nga John Dos Passos

– “Mrs. Dalloway”, nga Virginia Woolf

– “Orlando”, nga Virginia Woolf

– “Portrait of Jennie”, nga Robert Nathan

– “Uliksi”, nga James Joyce.

“Me ta (librat e mi të preferuar), kam mësuar dhe asnjëherë nuk kam harruar se duhet t’i lexojmë vetëm ata libra të cilët na tërheqin t’i lexojmë prapë” – Gabriel Garcia Marquez

Leave a Reply