skip to Main Content

Të lexosh si Tolstoi…

Librat thelbësorë për çdo fazë të jetës    

Pak pas ditëlindjes së 50-të, Leo Tolstoi u zhyt në një krizë të thellë shpirtërore, ndaj vendosi të gjente kuptimin e jetës. Dhe si arrihet një gjë e tillë? Duke lexuar. Duke lexuar punët e filozofëve të njohur në të gjithë botën, duke u njohur me traditat fetare dhe duke zbuluar ngjashmëri në mënyrën e përballjes së tyre me të vërtetën e shpirtit njerëzor.

Por pavarësisht devotshmërisë në të lexuar, Tolstoi konsideroi disa libra specifikë, që patën ndikim të madh në formimin e tij. Kështu, në moshën 63-vjeçare, në një letër drejtuar një miku të tij, ai përzgjodhi një listë të tillë me libra që i kishin bërë më shumë përshtypje në jetën e tij.

Tolstoi i ndan librat që duhen lexuar në pesë faza jetësore  dhe i  rendit bazuar në cilësinë e tyre nga “shumë i mirë” në “i shkëlqyer” në “i jashtëzakonshëm”. Nga lista kuptojmë se Tolstoi i konsideron vitet e adoleshencës si më formueset.

 

Faza I: Fëmijëria deri në moshën 14-vjeçare

 

Shumë të mirë  

 1. Njëmijë e një net
 2. Poemat e Pushkinit: ”Napoleoni”

 

Të shkëlqyer

 1. Pula e vogël e zezë – Antony Pogorelsky

 

Të jashtëzakonshëm

 1. Historia e Josefit në Bibël
 2. Përralla folklorike nga Dobrynya Nikitich, Ilya Muromets, Alyosha Popovich

 

 

Faza II: Mosha 14 vjeç – 20 vjeç

 

Shumë të mirë  

 1. Pushtimi i Meksikës – William Prescott
 2. Përrallat e së mirës dhe së keqes – Nikolai Gogol

 

Të shkëlqyer

 1. Udhëtimi sentimental – Laurence Sterne
 2. Hero i kohëve tona – Mikhail Lermontov
 3. Polinka Saks – Aleksandr Druzhinin
 4. Frymë të vdekura –Nikolai Gogol
 5. Eugjen Onjegini – Aleksander Pushkin
 6. Xhuli ose Heloisa e re – Jean-Jacques Rousseau

 

Të jashtëzakonshëm

 1. Ungjilli i Mateut – “Predikimi në mal”
 2. Rrëfimet – Jean Jacques-Rousseau
 3. Emil – Jean Jacques-Rousseau
 4. “Viy” – përralla të zgjedhura –  Nikolai Gogol
 5. David Koperfilld –  Charles Dickens

 

Faza III: Mosha 25 – 30 vjeç

 

Shumë të mirë  

 1. Poema – Tyutchev
 2. Poema – Koltsov
 3. Iliada dhe Odisea – Homeri
 4. Poema – Afanasy Fet
 5. Dialogët – Platoni

 

 Të shkëlqyer

 1. Herman dhe Dorothea – Johann Volfgang Goethe
 2. Katedralja e Parisit – Viktor Hygo

 

Faza IV: Mosha 35-50 vjeç

 

Shumë të mirë  

 1. Novela – Henry Ëood
 2. Novela – George Eliot
 3. Novela – Anthony Trollope

 

Të jashtëzakonshëm

 1. Të mjerët Viktor Hygo

 

 

Faza V: Mosha 50-63 vjeç

 

Shumë të mirë  

 1. Diskurse mbi tema fetare –  Theodore Parker
 2. Predikimet e Robertson 

 

Të shkëlqyer

 1. Libri i gjenezës
 2. Progresi dhe varfëria –  Henry George
 3. Thelbi i kristianizmit – Ludvig Feuerbach

 

Të jashtëzakonshëm

 1. Mendime – Blaise Pascal
 2. Epikuri –
 3. Konfuci – Mësime
 4. Lao-Tzu – Mësimet

 

Përgatiti: Elona Qose