skip to Main Content

Përvjetore letrare: Jean-Paul Sartre

Bota letrare sot kujton Sartrin në ditën e tij të lindjes. Një nga zërat më të fuqishëm të shekullit të kaluar, i konsideruar si ndër përfaqësuesit kryesorë të ekzistencializmit, në vitin 1964 Sartrit iu akordua çmimi Nobel në Letërsi.

 

“Më mirë të vdesësh në këmbë sesa të jetosh në gjunjë.

 

“Ferri është … të tjerët”.

 

“Kur të pasurit nisin luftën, të varfrit vdesin”.

 

“Ora 15:00 është gjithmonë shumë herët ose shumë vonë për çdo gjë që do të bësh”.

 

“Gjithçka që di për jetën e kam mësuar nga librat”.

 

“Fjalët janë si armë e mbushur”.

 

“Në dashuri, 1+1=1”.

 

“Te librat gjeta universin; të asimiluar, të klasifikuar, të etiketuar, të menduar, madje dhe të hutuar, dhe ngatërrova konfuzionin e eksperiencave të mia i dhënë pas librit me kursin e rastësishëm të ngjarjeve reale”.