skip to Main Content

“Falja çliron shpirtin” – 100 vitet e Nelson Mandelës

Sot është 100-vjetori i lindjes së Madibës, emri me të cilin njihej Nelson Mandela në vendin e tij, politikani afrikanojugor, i pari president i zgjedhur pas fundit të aparteidit në vitin 1994 dhe fituesi i çmimit “Nobel” për paqen.

Ja disa prej shprehjeve të tij më të njohura:

 

“E ndërmora këtë rrugëtim të gjatë drejt lirisë i sforcuar për mos të hezituar, kam bërë dhe hapa fals në jetën time, por zbulova se pasi ngjit një mal ka të tjerë që duhen ngjitur gjithashtu”.

 

“Edukimi është motori i madh për zhvillimin e personalitetit. Vetëm përmes edukimit e bija e një fermeri mund të bëhet mjeke, i biri i një minatori mund të bëhet drejtues i një miniere, që i biri i një punëtori mund të bëhet president i një kombi të madh. Është pikërisht ajo që bëjnë nga ajo që kemi dhe jo nga ajo që na jepet që dallon një person nga një tjetër”.

 

“Një fitues është thjesht një ëndërrimtar që nuk është dorëzuar kurrë”.

 

“Bashkohuni! Mobilizohuni! Luftoni! Përmes kudhrës së aksionit në masë dhe çekiçit të luftës duhet të asgjësojmë aparteidin”.

 

“Nuk ka asnjë rrugë të lehtë për lirinë”.

 

“S’ka asgjë tjetër veçse kthimi në vende që kanë mbetur të pandryshuara për të kuptuar se sa kemi ndryshuar”.

 

“Falja liron shpirtin, heq frikën. Dhe pikërisht për këtë, falja është një armë e fuqishme”.

 

“Askush nuk lind me urrejtje për njerëzit për shkak të racës, fesë ose klasës që i përkasin. Njerëzit mësojnë të urrejnë dhe nëse mësojnë të urrejnë mund të mësojnë edhe të duan, sepse dashuria, për zemrën, është më natyrale se urrejtja”.

 

“Nëse flet me një person në një gjuhë që e kupton, do të arrish në kokën e tij, por nëse i flet me gjuhën e tij, do të arrish në zemër e tij”.

 

“Lavdia më e madhe në jetë nuk është mos të biesh kurrë, por të ngrihesh sa herë që bie”.