Lista e librave sipas autorit Alexandre Dumas

Alexandre Duma ka lindur Dumas Davy de la Pailleterie, 24 korrik 1802 - 5 dhjetor 1870) ishte një shkrimtar francez, i njohur për romanet e tij historike të aventurë të lartë.

Alexandre Duma ka lindur Dumas Davy de la Pailleterie, 24 korrik 1802 - 5 dhjetor 1870) ishte një shkrimtar francez, i njohur për romanet e tij historike të aventurë të lartë. Përkthyer në rreth 100 gjuhë, këto e kanë bërë atë një nga autorët më të lexuar gjerësisht francezë në botë.


 


Shumë nga romanet e tij, duke përfshirë numërimin e Monte Cristo, tre Muskutjerët, njëzet vjet pas, dhe de Vicomte Bragelonne janë botuar fillimisht si serialet. Romanet e tij kanë qenë të përshtatur që nga fillim të shekullit të njëzetë për gati 200 filma.


 


Romani i fundit Dumas, kalorës i Sainte-Hermine, papërfunduar në vdekjen e tij, u kompletua nga një studiues dhe botuar në vitin 2005, duke u bërë një bestseller. Pjellor në zhanre të ndryshme, Duma filloi karrierën e tij nga dramat me shkrim, të cilat janë prodhuar me sukses nga e para. Ai gjithashtu shkroi artikuj të shumtë revista dhe libra të udhëtimit; veprat e tij të botuara arritën 100.000 faqeve. Në vitet 1840, Duma themeluar Historique Teatri në Paris.


 


Lindur dhe rritur në varfëri, si babai i tij vdiq kur ai ishte katër, Dumas janë ballafaquar me diskriminim për shkak të prejardhja etnike tij afrikane, edhe pse ai ishte më shumë se tre të katërtat frëngjisht. Me zgjedhjen e Louis-Napoleon Bonaparte në 1851, Duma ra nga favor, dhe u largua nga Franca për në Belgjikë. Pas disa viteve, ai lëvizi për në Rusi për disa vjet, para se të shkojnë në Itali. Në 1861 ai themeloi dhe botoi gazetën, Indipendente, i cili mbështetur përpjekjet italiane bashkimit.


 


Në 1864 ai u kthye në Paris. Një djalë me emrin Alexandre Duma pas tij. Ky djali u bë një romancieri dhe dramaturgu i suksesshëm, dhe ishte i njohur si Dumas, fils (djali). 

Më tepër

Rrjet
Liste