skip to Main Content

Disa kuriozitete mbi autorët e mëdhenj të letërsisë

Mendoni se njihni gjithçka nga letërsia? Duke shfletuar librat është e mundur të gjendesh përballë shumë surprizave, rreth jetës së shkrimtarëve të njohur. Ja disa kuriozitete mbi ta.   1) Dante Aligeri Jo të gjithë e dinë se “Komedia Hyjnore” në momentin e publikimit nuk kishte asnjë titull. Vepra danteske…

10 historitë më të bukura të dashurisë në veprat e Shekspirit

Uilliam Shekspiri, i konsideruar si shkrimtari përfaqësues i popullit anglez, shkëlqeu si në tragjedi ashtu dhe në komedi. Ishte në gjendje të ndërthurte shijet e popullit të asaj kohe me një psikologji të detajuar të personazheve, një poetikë sublime dhe një filozofi e thellë e dukshme. Ai shkroi disa prej…

Shkrimtarët që kanë folur për luftën

Lufta është një ndër temat që ka tërhequr vëmendjen e shumë shkrimtarëve. Që nga koha e klasikëve deri te modernët, janë të shumtë ata që kanë shkruar për ndërveprime të rëndësishme, për operacione ushtarake, jetë në udhëkryq e në rrezik. Më poshtë është një listë me shkrimtarët që kanë shkruar…

Thënie 319

"Kam përshtypjen se nëse ai nuk do ta kishte komplikuar kaq shume jetën, do të kishte vdekur nga mërzia." Boris Pasternak - Doktor Zhivago

Klasiku i pakohë, “Getsbi i madh”

Francis Scott Fitzgerald e shkroi romanin “Getsbi i madh” kur ishte 28 vjeç. Për herë të parë u botua në vitin 1925, në Nju Jork. Që atëherë, ai cilësohet si një nga librat më të dashur për amerikanët. Ne kemi përzgjedhur disa pasazhe nga ky klasik. “Një prej atyre buzëqeshjeve…

Thënie 318

Më trego një hero dhe do të shkruaj një tragjedi. - F. Scott Fitzgerald