skip to Main Content

Librat mund t’i digjni, idetë kurrë

  Djegia publike e librave të cilësuar si "kundër shpirtit gjerman" nga nazistët njihet nga të gjithë edhe sot. Liderët nazistë caktuan një grup studentësh që bastisnin bibliotekat dhe libraritë dhe u vinin flakën librave. Mes autorëve të listuar për libra të ndaluar ishte edhe Hellen Keller, e cila në…

Çfarë është frika?

Aung San Suu Kyi Duhet kuptuar një herë e mirë se nuk korrupton pushteti, por frika. Po, po. Frika për humbjen e pushtetit korrupton ata që e zotërojnë atë. Mungesa e frikës mund të jetë bekim, por jo aq sa pajisja me kurajë, kuraja që vjen nga kultivimi i zakonit…

Diell, det dhe libra… çfarë të lexojmë për pushime

Erdhën pushimet… për disa të paktën. Dhe çfarë nuk duket të mungojë asnjëherë nën çadër? Kokteji, sigurisht! Por edhe ndonjë libër nuk do të ishte ide e keqe. Periudha e pushimeve dhe libri janë të lidhur paszgjidhshmërisht, a thua se lexohet vetëm në plazh. Megjithatë, edhe kjo ka logjikën e…