skip to Main Content

11 shtatori dhe letërsia: Pas të paimagjinueshmes

Në ditët dhe javët pas 11 shtatorit, një numër shkrimtarësh pyetën se cila mund të jetë e ardhmja e letërsisë pas një thyerjeje të tillë. Komentet i bënin jehonë filozofit Theodor Adorno: “Të shkruash poezi pas Aushvicit është barbare”. Sot, është e qartë që sigurisht që letërsia e ka një…

HISTORI&LETERSI / Djalli – Një “biografi” e paautorizuar

Pothuajse krejtësisht i munguar në Testamentin e Vjetër, Zotëria i errësirës u afirmua vetëm me kristianizmin. Por ka paraardhës mesopotamikë, persë dhe grekë “Askush që nuk ka kuptuar të vërtetën mbi djallin dhe ëngjëjt e tij, apo që nuk e ka kuptuar se cili ishte ai përpara se të bëhej…