skip to Main Content

Rregulla për një jetë të (pa)shëndetshme – Honore de Balzak

Alkooli:Të gjitha dashuritë e mëdha nisin me shampanjë e përfundojnë me çaj bimor. Shëndeti: E qeshura është shëndeti i shpirtit. Gjumi: Një bashkëshort i mirë nuk fle kurrë i pari dhe nuk zgjohet kurrë i fundit. Miqësia: Miqësia zgjat vetëm kur secili prej miqve mendon se është superior ndaj tjetrit.…

Për fëmijët spanjollë, “Kësulëkuqja” është e ndaluar

Shumë sholla në Barcelonë kanë vendosur të tërheqin nga biblioteka dhe rrjedhimisht edhe nga kurrikula mësimore rreth 200 libra, që sipas një grupi vlerësues konsiderohen si seksistë. Rreth 600 libra u vlerësuan nga një grup i përzgjedhur studiuesish, mësuesish dhe prindërish, të cilët për shumë syresh mendojnë se janë plot…

Disa nga libraritë më të veçanta nëpër botë

Nga Anglia në Argjentinë, një udhëtim për zbulimin e disa prej librarive më të veçanta, që ia vlen të vizitohen të paktën një herë në jetë. El Ateneo Grand Splendid – Argjentinë Është pa dyshim një nga libraritë më të bukura në botë. Funksioni parësor u ndërtesës ka qenë për…

Dashuria virtuale e Franz Kafkës

Franz Kafka e njohu Felice Bauer nëpërmjet mikut të tij Max Brod, në gusht të vitit 1912. Motra e Brod-it, Sophi, ishte martuar me një kushëri të Felice-s. Që nga ai takim i parë, shkrimtari dhe e reja nisën letërkëmbime. 500 letra të shkëmbyera mes tyre kanë mbijetuar dhe janë…

Shkrimtarë të njohur që kanë kryer vetëvrasje

Disa nga shkrimtarët më të njohur në botë kanë vuajtur nga probleme të shëndetit mendor, çka i ka çuar më pas drejt vetëvrasjes. Shumë prej tyre kanë pasur jetë të trazuar dhe shpesh periudha të gjata depresioni. Më poshtë do të gjeni disa syresh dhe arsyet që i çuan drejt…

Lumturia në pikëpamjen e Aristotelit

Filozofi i madh grek thoshte se lumturia varet nga vetja jonë. Aristoteli besonte fort se lumturia ishte qëllimi përfundimtar i ekzistencës njerëzore. Në vend që ta shihte lumturinë si diçka që mund të përjetohet pas kapërcimit të një sfide, apo si rrjedhojë e argëtimit, Aristoteli mendonte se lumturia është një…