skip to Main Content

10 shkrimtaret më të dashura të letërsisë

8 marsi nuk duhet të jetë vetëm momenti për të dhuruar lule për mamatë, bashkëshortet, të fejuarat, por edhe dita e duhur për të reflektuar për rëndësinë që gratë kanë në botë. Në letërsi janë të shumta shkrimtaret që kanë lënë shenjë me veprat e tyre në epokën kur kanë…

Profecitë e jashtëzakonshme letrare të Zhyl Vernit, rreth botës moderne

Nga Ian Harvey Me fantashkencë kuptojmë tregimet që përdorin teknologjinë që tashmë ekzistojnë, për të abstraguar se cilat teknologji mund të ekzistojnë në të ardhmen, dhe çfarë zhvillimesh mund të kenë ndodhur për popullin e asaj epoke. Megjithëse termi fantashkencë “science fiction”, nuk hyri në përdorim deri para viteve 1930,…

Poetja italiane e Rilindjes

Isabella di Morra, poeteshë italiane e viteve 1500. Isabella u vra nga vëllezërit e saj, që dyshonin se e reja kishte një lidhje intime me një fisnik spanjoll. E panjohur në kohën kur jetoi dhe me një numër relativisht të vogël poezish e sonetesh, krijimtaria e saj sot konsiderohet ndër…

54 vjet nga vdekja e Fan Nolit

Politikan, diplomat, prift, historian, përkthyes, poet e dramaturg, Fan Noli është një nga personalitetet më të shquara shqiptare. Vepra e parë e Nolit ishte drama me tre akte “Israilitë dhe Filistinë”, u botua në Boston në vitin 1907. Duke ndjerë nevojën e besimtarëve për të mbajtur meshë në shqip, Noli…

Nga plehrat në bibliotekën më të madhe të zonës

Çfarë bëjnë njerëzit me librat e vjetër? I dhurojnë, por që të jemi të sinqertë disa edhe i flakin. José Alberto Gutiérrez, që jeton në Bogota, Kolumbi, prej vitesh mbijeton duke rrëmuar në mbetjet e të tjerëve dhe mes sendeve të tjera gjen edhe libra. Për gati 20 vjet, Gutiérrez…