skip to Main Content

Fuqia e fjalisë së parë

Fjalia e parë shpesh ka fuqinë të vendosë për të gjithë librin. Fjalia e parë mund të tregojë diçka për historinë e librit, shpesh ka një fuqi magnetike që të mbërthen, ose ndonjëherë është kaq klishe sa mund të të krijojë edhe përshtypjen e gabuar e tekstin në vijim. Për…

(S)e ka shkruar Hemingueji?!

Në vijim të shkrimeve mbi krijimet që njerëzit gabimisht ua atribuojnë shkrimtarëve të ndryshëm, sot zgjodha një poezi, që rëndom nëpër rrjete sociale në të gjithë botën shpërndahet me emrin e Ernest Heminguejit. Prej ditësh kam kërkuar në internet informacione mbi zanafillën e kësaj historie, por askush nuk e di…

Biblioterapi për problemet mendore dhe emocionale

Me biblioterapi kuptojmë përdorimin e letërsisë për të ndihmuar njerëzit që të përballojnë probleme emocionale dhe mendore. Kjo metodë e re po gjen çdo ditë e më shumë përdorim për qëllime terapeutike dhe është shumë e thjeshtë, mjafton vetëm të lexojmë. Për herë të parë, “biblioterapia” si term është përdorur…

Librat që të gjithë duhet t’i lexojnë

Pjesa e parë   Sa shumë libra, sa pak kohë! Nëse kërkoni një listë librash që të gjithë duhet t'i lexojnë të paktën një herë në jetë, ne ju sjellim titujt e duhur. Nga klasikët, te librat bestseller, te të dashurit e kritikës, hidhuni një sy rekomandimeve tona dhe sigurisht…

Mallkimi i perëndeshës Pele

Folklori botëror Pele është perëndesha hauajane e zjarrit, dritës, erës dhe vullkanit. Tempulli i saj besohet të jetë në kraterin Halemaumau të vullkanit Kilauea. Legjenda thotë se perëndesha Pele tërbohet sa herë që njerëzit, kryesisht turistë, marrin nga shtëpia e saj gurë të vegjël vullkanikë. Për turistët ata gurë janë…