skip to Main Content

GABRIEL GARSIA MARKEZ / Mbreti i realizmit magjik

Magjikja dhe e vërteta tek Gabo Nga Salman Rushdie Gabo jeton. Vëmendja e jashtëzakonshme mbarëbotërore që iu kushtua vdekjes së Gabriel Garsia Markezit, dhe trishtimi i sinqertë që ndien lexuesit kudo për ikjen e tij, na thonë se librat janë ende shumë të gjallë. Diku, një “patriark” diktatorial ka urdhëruar…

Si e ndryshoi fundi i Luftës së Ftohtë letërsinë e spiunazhit

Jane Ciabattari Lufta e ftohtë ofroi një sfond perfekt për letërsinë e spiunazhit. Mjeshtrat e spiunazhit si James Bondi-i  i Jan Fleming-ut, Smiley i John Le Carre-it dhe Harry Palmer i Len Deighton-it u vendosën kundër homologëve të tyre komunistë, në një lojë globale shahu me lëvizje të përllogaritura shumë…

Librat e ndaluar – arsyet e paarsyeshme për ndalimin e tyre

botimeshqip.com Për më shumë se 30 vjet, 21-27 shtatori njihet si java e librave të ndaluar, një mënyrë për të pohuar atë që e dinë të gjithë dashamirët e librit: nuk asnjë arsye të vlefshme për të ndaluar një libër. Ndër vite, librat janë ndaluar në shtete të ndryshme për…

11 shtatori dhe letërsia: Pas të paimagjinueshmes

Në ditët dhe javët pas 11 shtatorit, një numër shkrimtarësh pyetën se cila mund të jetë e ardhmja e letërsisë pas një thyerjeje të tillë. Komentet i bënin jehonë filozofit Theodor Adorno: “Të shkruash poezi pas Aushvicit është barbare”. Sot, është e qartë që sigurisht që letërsia e ka një…