skip to Main Content

POLIGLOTET / Babeli brenda në kokë

Ka nga ata që janë në gjendje të komunikojnë në 18 gjuhë të huaja dhe nga ata që flasin rrjedhshëm të paktën dy të tilla. Të rinj dhe udhëtarë të përjetshëm janë duke rishkruajtur rregullat e komunikimit botëror. Eshtë e kundërta e Kullës së Babelit, ku fjalët kryqëzohen dhe krijohen…

Amos Oz: “Majkëlli im”

Ben Andoni Revista “Java” Romani “Majkëlli im” është shkruar herët. Të themi herët për autorin, pasi krijimtaria e tij ka vazhduar edhe tani pas 40 vitesh, që libri është botuar. Në Shqipëri librin e Amos Oz, sjellë nga Skandërbeg, e kemi vetëm në vitet e fundit. Një zgjedhje e mrekullueshme,…

Gabriel Garsia Markez: Lamtumirë në vargje

“Letra” e lamtumirës që shkruajti shkrimtari i madh, kur kuptoi që vuante nga kanceri Kukulla Nëse Zoti për një moment do të harronte që jam kukull lecke dhe të më jepte një copëz jetë ndoshta nuk do të thoja gjithçka që mendoj, por definitivisht do të mendoja gjithçka që do…

“Lolita” dhe tabutë në letërsi. Histori dashurie, apo abuzimi?

Tregoji një shkrimtari për një tabu dhe ai do ta kthejë në histori. Të paktën këtë ka treguar historia e letërsisë. Nëse ka tabu në letërsi, e sigurt është që nuk imponohen nga shkrimtarët dhe madje as nga lexuesit në përgjithësi. Mjafton të përmendim kryeveprën e Nabokovit, “Lolita”, që, tekefundit,…