skip to Main Content

HISTORI&LETERSI / Djalli – Një “biografi” e paautorizuar

Pothuajse krejtësisht i munguar në Testamentin e Vjetër, Zotëria i errësirës u afirmua vetëm me kristianizmin. Por ka paraardhës mesopotamikë, persë dhe grekë “Askush që nuk ka kuptuar të vërtetën mbi djallin dhe ëngjëjt e tij, apo që nuk e ka kuptuar se cili ishte ai përpara se të bëhej…

LETERSI / Jepini “Paqes” një shans…

Vera është në prag dhe, mbase, më në fund, ka ardhur koha t’i jepet një shans romanit që prej vitesh rri në raft, atij që shpesh e merr në dorë dhe, me të shfletuar faqen e parë, e vendos sërish në vend. Secili nga ne ka nga një libër të…

“TE KRISUR” / Të gjithë “mëkatet” e gjenive të letërsisë

Që nga Sartri që dëndej me meskalinë (alkaloid psikedelik, i njohur për efektet haluçinantë), tek dëshirat mazohiste të James Joyce. Që nga teprimet e Francis Scott Fitzgerald, tek Edgar Allan Poe që kishte një dobësi për Lolitat dhe u martua me kushërirën 13-vjeçare, e deri tek nudizmi i Kafkës: të…

KULTURE / Hakëlberri, djali “i keq” i Mark Tueinit

Hakëlberri Fin konsiderohet një prej romaneve më të mëdhenj amerikanë të të gjithë kohërave. Por ashtu si protagonisti, edhe libri ka qenë shpesh herë në telashe Suzanne Bilyeu Në mars të vitit 1885, komiteti i Librarisë në Konkord, Masacusets mori një vendim: libri i ri i Mark Tueinit – “Aventurat…

Gracias Maestro!

Isabelle Allende (shkrimtare kilene): “Ishte zëri që i tregoi botës se cilët jemi. I vetmi ngushëllim është që vepra e tij është e pavdekshme” Miguel Barnet (shkrimtar kuban): “Kuba vuan për vdekjen e tij, ashtu si të gjithë lexuesit e një shkrimtari që është ikonë” Barak Obama (president i SHBA):…

INTERVISTA / SALMAN RUSHDIE: Jeta ime si “Joseph Anton”

Për më shumë se një dekadë, shkrimtarit Salman Rushdie iu desh të jetojë i fshehur nga qëllimet e ekstremistëve myslimanë për ta vrarë në zbatim të një fetvaje të lëshuar nga Irani. Rushdie flet në këtë intervistë në lidhje me eksperiencën e mundimshme si dhe përse ka zgjedhur të shkruajë…