skip to Main Content

Gëte në gjashtë fjali

“Karakteri i një njeriu njihet nga mënyra se si ai sillet me ata që nuk mund të bëjnë asgjë për të”. "Gjëja më e mirë që mund të bëjë një burrë për fëmijët e tij është të dojë nënën e tyre". “Nëse Zoti do të më dëshironte ndryshe, ai do…

Dy kategoritë e njerëzve sipas Dostojevskit

Njerëzit në përputhje me ligjet e natyrës, ndahen në përgjithësi në dy kategori: në të ulët (të zakonshëm), në lëndë që shërben për riprodhim të të tjerëve si ata vetë, dhe në njerëz me dhunti e talent, të zotë për të thënë fjalën e re në mjedisin ku jetojnë. Nëndarjet…

Mirëkuptimi, sinonim i dashurisë

“Nëse hidhni një grusht kripë në një gotë me ujë, vështirë se do ta pini dot. Por nëse e hidhni kripën në lumë, njerëzit mund të vazhdojnë ta përdorin ujin e tij. Lumi është i pafund, sepse rrjedh, dhe ka aftësinë të pranojë, të mbajë. Kur zemrat tona janë të…

Nga “Emri i trëndafilit”

“Pas shumë vitesh, zjarri i pasionit vdes dhe bashkë me të edhe ajo që besohej se ishte drita e të vërtetës. Cili nga ne është në gjendje të thotë tani kush kishte të drejtë, Akili apo Hektori, Agamemnoni apo Priami, kur ata luftonin për bukurinë e një gruaje e cila…

Copëza nga “Fantazitë e një gruaje” – Anatoli Toss

“Ndarja është vlerësuesi i paanshëm, i aftë të ngrihet mbi qejfmbetjet, mbi xhelozinë ose dëshirën për epërsi. Ajo ruan vetëm vlerën e vërtetë, ku bazohet dashuria, bashkëpunimi. Unë gjithmonë të kam dashur, por nga ta dija, siç e di tani pikërisht falë ndarjes, që ti je e vetmja që kam…

Teodor Drajzer në gjashtë fjali

“Dashuria është e vetmja gjë që vërtet mund ta dhurosh sinqerisht në këtë botë. Kur dhuron dashuri, ke dhuruar gjithçka”. “Jeta është bërë për të fortët. Nuk ka asnjë mëshirë për të dobëtit, asnjë”. “Njerëzit në përgjithësi i japin shumë rëndësi fjalëve. Ata janë nën iluzionin e vazhduar se të…