skip to Main Content

Libri është porta e botës

-Stefan Cvajg Aty ku ka libra, njeriu nuk e ndjen vetminë. Falë librit vihet në dijeni të arritjeve të së kaluarës dhe të sotmes, njihet me mendimin dhe ndjenjën e mbarë njerëzimit. Të gjitha ose thuajse të gjitha lëvizjet në sferën intelektuale janë të lidhura me librin, forma e shfaqjes…

Lumturia sipas Epikurit

Filozofi i lashtë grek, Epikuri, lindi në vitin 341 p.e.s. në ishullin e Samosit. Një prej filozofëve më të famshëm të kohës së tij, ka shkruar dhjetëra libra kryesisht mbi një temë në veçanti. Epikuri ishte i fiksuar pas gjetjes së “tërfilit me katër fletë”: lumturisë, madje hapi edhe një…

Daniel Pennac në gjashtë fjali

Daniel Pennac, shkrimtar i njohur francez, ka shkruar dhjetëra libra në gjini të ndryshme. Hoqi dorë nga profesioni i mësuesit në vitin 1995, për t’iu përkushtuar tërësisht letërsisë. Në shqip është botuar romani i tij “Parajsa e gogolëve”. “Koha që kalojë duke lexuar, ashtu si koha që kalojmë duke dashuruar,…

Pesë shprehje nga letërsia për të kremtuar pranverën

“Kur vjen pranvera, edhe ajo e gënjeshtërta, problemet zhduken dhe e vetmja gjë që ka rëndësi është të jesh i lumtur. Vetëm njerëzit mund të ta prishin ditën në pranverë. Njerëzit janë gjithmonë ata që i vënë kufi lumturisë, përveç ca pakëve që janë po aq të mirë sa pranvera…

Kanë thënë për gruan…

Gratë janë si ylberi. Ku kalojnë ato, ngjyroset. Alberto Moravia Gratë janë si ëndrrat, nuk janë kurrë ashtu siç i do ti. Luigi Pirandello Shpesh, gratë bëjnë gjëra që të shtangin. Mund ta provosh gjithë jetën, por nuk do të kesh atë lehtësinë që e bëjnë ato. Janë të lehta…