skip to Main Content

Duelistët e nihilizmit: Dostojevski kundër Tolstoit

Marrëdhëniet e këqia mes të dyve nuk lindin aq shumë nga zilia, meskinitetet pak inteligjentë që duket se shfaqen më shumë tek shkrimtarët, se sa në çdo sivëllazëri tjetër, dhe që janë banale jo vetëm tek një gjeni, por në çdo njeri. Përplasja ndodh mes kristianizmit pacifist dhe humanitar pa…

Cila ishte Ana Karenina “e vërtetë”?

Jemi dashuruar të gjithë me Ana Kareninën, protagonisten fatkeqe të romancierit të madh rus Lev Tolstoi, dhe ndoshta të gjithë, të goditur ndaj sharmi i një heroine të brishtë dhe pasionante, kemi pyetur veten nëse ajo kishte ekzistuar apo jo në jetën reale. Pra qe një personazh real apo imagjinar?…

Lufta e Salmanit

  Intervista e shkrimtarit të famshëm, Salman Rushdie. Marrëdhënia me fenë, që në fëmijëri. Prindërit laikë, gjyshja besimtare, shokët e të gjithë besimeve… Transformimi i shoqërisë moderne në raport me fenë, krimet e Shtetit Islamik, liria e fjalës dhe limitet e saj. Teprimet e Obamës dhe relativizmit etik. Dështimi i…