skip to Main Content

Përvjetore letrare

Roald Dahl, novelist, poet, skenarist dhe pilot, lindi më 13 shtator të vitit 1916. Librat e tij, “Çarli dhe fabrika e çokollatave”, “Matilda”, “Gjiganti i madh i mirë” etj. janë shitur në më shumë se 250 milionë kopje në të gjithë botën.   “Diku thellë brenda secilit prej nesh fshihet fuqia…

Përvjetore letrare

Më 26 gusht të 80 viteve më parë ndërroi jetë poeti dhe prozatori shqiptar, Migjeni. Përfaqësuesi më i shquar i realizmit kritik, Migjeni futi në letërsinë tonë me protestën e hapur dhe ëndrrën për një botë të re. Kanga e rinisë Rini, thueja kangës ma të bukur që di! Thueja…

Përvjetore letrare

Paulo Coelho lindi më  24 gusht 1947 "Kur do vërtet diçka, i gjithë universi të ndihmon për ta arritur". “Vetëm një gjë i bën ëndrrat të pamundura: frika nga dështimi". "Sekreti i jetës është të biesh shtatë herë dhe të ngrihesh tetë herë". “Kujdes kur bën një grua për të…

Përvjetore letrare: Erich Maria Remarque

Përfaqësues i brezit të humbur, Erich Maria Remarque, shkrimtari gjerman që shkroi mbi horroret e luftës, lindi më 22 qershor 1898. "Një spital i vetëm mjafton për të kuptuar luftën. Vdekja e një njeriu është thjesht vdekje; vdekja e 2 milionë njerëzve është statistikë". "Qëllimi i jetës nuk është të na…

Përvjetore letrare: Jean-Paul Sartre

Bota letrare sot kujton Sartrin në ditën e tij të lindjes. Një nga zërat më të fuqishëm të shekullit të kaluar, i konsideruar si ndër përfaqësuesit kryesorë të ekzistencializmit, në vitin 1964 Sartrit iu akordua çmimi Nobel në Letërsi.   “Më mirë të vdesësh në këmbë sesa të jetosh në…