skip to Main Content

“E fshehta përvëluese”

Ajo ishte në atë momentin kritik kur një grua fillon të pendohet që i ka qëndruar besnike një burri të cilin nuk e ka dashur vërtetë, atëherë kur ngjyrat shkëlqyese të bukurisë së saj i ofrojnë asaj një zgjedhje urgjente të fundit mes dashurisë amënore dhe asaj femërore. Në momente…

Nesër është një ditë e re…

Për sa kohë do të ekzistojë një njeri i drejtë, për sa kohë do të ekzistojë një grua e dhembshur, do të ketë shpresë. Shpresa është e vetmja gjë që kemi në kohëra të turbullta. Unë do të ngrihem të dielën në mëngjes dhe do të shtyj orën, si një…

“Rrëfim për dashurinë dhe errësirën”

Çfarë është ferri? Ç’është parajsa? Patjetër që është brenda nesh. Në shtëpitë tona. Ferrin dhe Parajsën mund t’i gjesh në çdo dhomë. Pas çdo dere. Poshtë çdo batanije. Ja! Pak ligësi dhe njerëzit bëhen të gjithë ferr me njëri – tjetrin. Pak dhembshuri, pak zemërgjerësi dhe njerëzit gjejnë parajsën te…

Porosi…

Porosia e parë: Të presësh pa kushte. Porosia e dytë: Të presësh çdo gjë. Porosia e tretë: Të mos mbash mend çdo gjë. Ruaj kujtimet që të ndihmojnë të jetosh të sotmen. Porosia e katërt : Mos numëro ditët! Porosia e pestë: Mos harro që çdo pritshmëri është e përkohshme…

Pesë anarkitë – Fan Noli

(Pjesë nga fjalimi i mbajtur në Parlamentin e Shqipërisë në vitin 1924 por që tingëllon njësoj aktuale edhe sot) Në vendin tonë mbretëron konfuzioni i të pesë anarkive: E para, anarkia fetare: katër fe të ndryshme, që s’kanë zënë rrënjë në zemrën e një populli pagan. E dyta, anarkia sociale:…

Ç’është Dita e Verës?

Nga Faik Konica Është dita në të cilën stërgjyshit tanë, kur s’kish lindur edhe krishtërimi, kremtonin bashkë me romakët dhe me grekët e vjetër, perënditë e luleve, të shelgjevet. Kur shkrin dimri, kur qaset vera buzëqeshur, e hollë dhe e gjatë si në pikturë të Boticelit, zemra e njeriut shkarkohet…