skip to Main Content

Bukuria që vret

 Migjeni Hana e zbetë, si fytyra e nji të vdekuri, kundron nga kupa e qiellës. Kundron botën e maleve të kristalizueme nga bora. Kundron kasollat e kristalizueme të katundit, të cilat as frymë nuk marrin. Të gjitha janë mbështjellë në bardhsin e borës. Vret shpirtin e malsorit siç vret shpirtin…

Një natë pa gjumë – Migjeni

Pak dritë! Pak dritë! Pak dritë, o shok, o vlla. Të lutem, pak dritë në kët natë kur shpirti vuen,kur të dhemb e s'di ç'të dhemb, e syni gjum nuk ka, Të lutem, pak dritë në kët natë kur shpirti vuen,urren nuk din ç'urren, don e s'din se ç'don. Pak…

Ma shanë atdheun – poezi nga Sokrat Habilaj

Ma shanë Atdheun, ma shanë nga nëna, Në një bar, mbushur me të bardhë e negër… Shtrëngova dhëmbët të mos më çahej zëmra, E mbi ta të lëshohej si bishë e egër…   Ma shanë Atdheun buzë detit Egje. Si m’u mbyll goja e nuk volla mallkime!? Po për kë…

Këshilla gazetarit nga Faik Konica

(Më 15 shtator 1901, Faik Konica botoi në të përkohshmen “Albania” këshillat pasonjëse për një djalë që kish ndërmend të botonte një gazetë shqip në Misir.) I dashur mik, në e bëfsh gazetën me fleta të mëdha; shqiptarët do të thonë që s’fshihet dot lehtë; në e bëfsh me fleta…

“Doktor Gjilpëra” – satira therëse e Faik Konicës

Fragment  Zoti doktor,- tha polici,- duhet, e para e penës, të kuptoni mirë dy gjëra për të bërë punë në Shqipëri: E para është që këtu hiçnjeri s’merr ryshfete. “Atë e kuptova”, - tha doktori. -E dyta gjë,- vazhdoi polici, -është që këtu të gjithë duan dhurata. Dhe dhurata me…