skip to Main Content

Fatos Kongoli në libraritë europiane

Nëse flasim për përfaqësimin e letërsisë shqiptare në krijimtarinë botërore, emri i parë që i shkon në mendje gjithkujt është pa dyshim Ismail Kadare - shkrimtari më i njohur shqiptar, veprat e të cilit janë përkthyer dhe botuar në shumë vende të botës dhe kandidat i përhershëm i çmimeve më…

Libra popullorë të adaptuar në filma

Sa herë njoftohet prodhimi i ndonjë filmi bazuar në libra, njerëzit përgjithësisht ankohen për mungesë imagjinate dhe kreativiteti nga ana e producentëve. Nuk dua të gënjej, shpesh kam qenë edhe unë në këtë kategori, skeptike për të parë në ekranin e madh historinë e ndonjë prej librave të mi të…

23 prilli – Dita Botërore e Librit

Ideja ka lindur në Spanjë, në zonën e Katalonjës, ku atij që blinte një libër i dhurohej edhe një trëndafil. 23 prilli është shpallur si Dita Botërore e Librit më 15 nëntor të vitit 1995, me një rezolutë të UNESCO-s, pasi u morën në konsideratë faktet se libri ka qenë,…

Shqipëria dhe Kosova në një libër

Pas më shumë se 8 vitesh, akademiku i njohur Rexhep Qosja vjen në Tiranë dhe promovon librin e tij më të fundit. “Shqipëria dhe Kosova - si janë e si do të duhej të jenë” titullohet botimi i fundit i profesor Qoses, një reminishencë e titullit të veprës studimore të…

Java e Bibliotekës – shumë më tepër sesa thjesht libra

Shpesh dëgjoj njerëz që ankohen se askush nuk lexon më. Nuk mendoj kështu. Ndryshimi është se sot njerëzit lexojnë në mënyra të ndryshme. Bibliotekat bashkëkohore janë shumë më tepër sesa thjesht libra. Ato promovojnë leximin e librave, japin informacione dhe në të njëjtën kohë ofrojnë akses teknologjik. Në vitin 2013, në…