skip to Main Content

“Shqiperia e Eperme”

Njerëz besnikë, kurajozë, e mikpritës, të cilët ndoshta është e shkruar në Librin e Fatit të mos i shoh më, por “Kur njeriu tregohet i njerëzishëm e i mëshirshëm me të huajin, kjo dëshmon se është Qytetar i Botës; e se Zemra e tij s’është një ishull i ndarë nga…

Letërkëmbim i personaliteteve

Letërkëmbim i personaliteteve të shquara mund të vështrohet me një optikë të dyfishtë: me optikën e historisë dhe me atë të psikologjisë njerëzore. Te Noli, këto dy këndvështrime, duke konverguar drejt një synimi, jo vetëm na e ofrojnë dhe konkretizojnë figurën e tij, por e nxjerrin atë në një reliev…

Pavarësia e Kosovës dhe çmimet në letërsi

Shkrimtari i njohur kosovar Ramiz Kelmendi u vlerësua me Çmimin Kombëtar Letrar për Vepër Jetësore “Azem Shkreli”. Një çmim prestigjioz, që merr vlerë edhe më të madhe këtë vit, pasi i dorëzohet Kelmendit në prag të 5-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. Një ngjarje e madhe si Pavarësia, e vonë për…

Librat më romantikë për Shën Valentinin

Çokollatat zhduken, lulet vyshken, bizhuve u ikën koha... libri mbetet përgjithmonë! Shën Valentini është dita e të dashuruarve, por në të njëjtën kohë është edhe dita e njerëzve me zemër të thyer. Sido të jeni e të ndiheni më 14 shkurt; doni t’i dhuroni diçka Valentinit tuaj ose vetes për…

“Zemër si boja”

Megi i adhuron librat, ashtu si i ati, Moja. Asgjë nuk e bën më të lumtur se të jetojë e qetë në shtëpi, por një ditë, një i huaj troket në derë dhe përsëri, ashtu si dhe herë të tjera në të shkuarën, Moja fillon të paketojë plaçkat. Duhet t’ia…

“Tehajjulat”

E konsideruar nga studiuesit si “bukuroshja e fjetur”, edhe për shkak se prej afro një shekulli, duke qenë e shkruar në gjuhën persishte, nuk mundi të lexohej e shijohej nga vetë shqiptarët, vepra e parë poetike e poetit tonë kombëtar Naim Frashëri, e titulluar “Ëndërrime”, jo “Ëndërrimet” siç është botuar…