skip to Main Content

Libri është porta e botës

-Stefan Cvajg Aty ku ka libra, njeriu nuk e ndjen vetminë. Falë librit vihet në dijeni të arritjeve të së kaluarës dhe të sotmes, njihet me mendimin dhe ndjenjën e mbarë njerëzimit. Të gjitha ose thuajse të gjitha lëvizjet në sferën intelektuale janë të lidhura me librin, forma e shfaqjes…

Lumturia sipas Epikurit

Filozofi i lashtë grek, Epikuri, lindi në vitin 341 p.e.s. në ishullin e Samosit. Një prej filozofëve më të famshëm të kohës së tij, ka shkruar dhjetëra libra kryesisht mbi një temë në veçanti. Epikuri ishte i fiksuar pas gjetjes së “tërfilit me katër fletë”: lumturisë, madje hapi edhe një…

Daniel Pennac në gjashtë fjali

Daniel Pennac, shkrimtar i njohur francez, ka shkruar dhjetëra libra në gjini të ndryshme. Hoqi dorë nga profesioni i mësuesit në vitin 1995, për t’iu përkushtuar tërësisht letërsisë. Në shqip është botuar romani i tij “Parajsa e gogolëve”. “Koha që kalojë duke lexuar, ashtu si koha që kalojmë duke dashuruar,…

Profecitë e jashtëzakonshme letrare të Zhyl Vernit, rreth botës moderne

Nga Ian Harvey Me fantashkencë kuptojmë tregimet që përdorin teknologjinë që tashmë ekzistojnë, për të abstraguar se cilat teknologji mund të ekzistojnë në të ardhmen, dhe çfarë zhvillimesh mund të kenë ndodhur për popullin e asaj epoke. Megjithëse termi fantashkencë “science fiction”, nuk hyri në përdorim deri para viteve 1930,…

Pesë shprehje nga letërsia për të kremtuar pranverën

“Kur vjen pranvera, edhe ajo e gënjeshtërta, problemet zhduken dhe e vetmja gjë që ka rëndësi është të jesh i lumtur. Vetëm njerëzit mund të ta prishin ditën në pranverë. Njerëzit janë gjithmonë ata që i vënë kufi lumturisë, përveç ca pakëve që janë po aq të mirë sa pranvera…