skip to Main Content

Kanë thënë për gruan…

Gratë janë si ylberi. Ku kalojnë ato, ngjyroset. Alberto Moravia Gratë janë si ëndrrat, nuk janë kurrë ashtu siç i do ti. Luigi Pirandello Shpesh, gratë bëjnë gjëra që të shtangin. Mund ta provosh gjithë jetën, por nuk do të kesh atë lehtësinë që e bëjnë ato. Janë të lehta…

Poetja italiane e Rilindjes

Isabella di Morra, poeteshë italiane e viteve 1500. Isabella u vra nga vëllezërit e saj, që dyshonin se e reja kishte një lidhje intime me një fisnik spanjoll. E panjohur në kohën kur jetoi dhe me një numër relativisht të vogël poezish e sonetesh, krijimtaria e saj sot konsiderohet ndër…

54 vjet nga vdekja e Fan Nolit

Politikan, diplomat, prift, historian, përkthyes, poet e dramaturg, Fan Noli është një nga personalitetet më të shquara shqiptare. Vepra e parë e Nolit ishte drama me tre akte “Israilitë dhe Filistinë”, u botua në Boston në vitin 1907. Duke ndjerë nevojën e besimtarëve për të mbajtur meshë në shqip, Noli…

Fuqia e ironisë: Thënie të famshme të Mark Tueinit

Mirësia është gjuha, të cilën të shurdhërit munden ta dëgjojnë dhe të verbërit munden ta shikojnë. Gjithë sa të nevojitet në këtë jetë është injoranca dhe vetëbesimi, dhe pastaj suksesi është i sigurtë. Frika nga vdekja buron prej frikës nga jeta. Një njeri që e jeton jetën plotësisht, është i…

Ka thënë Pushkini…

“Mos ki frikë nga fyerjet! Mos kërko pushtet! Ji indiferent ndaj lajkave dhe shpifjeve! Dhe mbi të gjitha, mos debato me një idiot!” “Më mirë iluzionet që na lartësojnë sesa një mijë të vërteta”. “Sa më pak ta duash një grua, aq më të lehtë e ke ta kënaqësh atë”.…